dcsimg

Vindkraften ger nya jobbmöjligheter i Jämtland

Den kraftiga utbyggnaden av vindkraften i Jämtland är en ny väg till jobb för länets unga. Fredrik Blixt satsade på en tvåårig yrkesutbildning till vindkrafttekniker. I dag jobbar han för Siemens i Stamåsen ett par mil från hemmet utanför Strömsund.

-Att vara vindkrafttekniker är ungefär som att vara bilmekaniker, men på högre höjd och med en fantastisk utsikt, säger Fredrik Blixt.

Fredrik Blixt

Arbetsmarknaden har länge varit tuff i Norrlands inland. För unga som vill bo kvar i hemkommunen betyder det att möjligheterna att skaffa ett jobb ofta får stor betydelse för yrkesvalet. Så var det också för Fredrik Blixt. Först blev det jobb på fritids och i skolan, och så småningom en utbildning till elevassistent. Men efter några år kom suget efter att göra något annat. Det sammanföll i tid med planerna på landets då största landbaserade vindkraftspark i Havsnäs, och Strömsunds kommuns beslut att starta en yrkesutbildning för vindkrafttekniker.

-Det var mest en slump att jag hamnade där. Jag ville hitta något nytt att göra och yrkesutbildningen till vindkrafttekniker var bara två år och det såg ut att finnas goda möjligheter till jobb i mina hemtrakter, säger Fredrik Blixt.

Det har han hittills aldrig ångrat.

-Det är ett roligt jobb, och väldigt varierande. Det gillar jag, säger han.

Våren 2009 var han och hans klasskompisar den första kullen att gå ut yrkeshögskolan för vindkraftstekniker i Strömsund.

-Då hade jag stora förhoppningar om att få jobb här i trakten, säger Fredrik Blixt.

Men riktigt så blev det inte. Det första jobbet var i Norge, på samma park där han tidigare gjort sin praktik. Sedan blev det jobb i en vindkraftspark i västra Jämtland. I båda fallen låg arbetsplatsen för långt bort för att det skulle vara möjligt att bo hemma i veckorna. Istället blev det veckopendling i tre års tid, trots fru och tre småbarn hemma i huset i byn Görvik utanför Strömsund.

-Jag fick jobba borta i tre år, men så är det nog ofta i början. Det får man nog vara beredd på, säger Fredrik Blixt.

Men det gav lön för mödan. Sedan snart ett år tillbaka jobbar han åt Siemens, och är numera fast placerad på Stamåsens vindkraftpark. Den ligger bara tre mil från huset där han bor. Här har Siemens byggt upp ett fast serviceteam för de 26 vindkraftverk som redan är på plats, och fler är under planering.

Det gör att Fredrik Blixt räknar med att ha jobb inom vindkraftsbranschen hemmavid i många år framöver. Samtidigt ser han att konkurrensen om de lediga jobben kan hårdna.

-I dag går det ut fler elever per år, och det gör nog att konkurrensen om jobben hårdnar. Några får kanske göra som jag och jobba en bit hemifrån, men förhoppningsvis kan de söka sig tillbaka hit så småningom, säger Fredrik Blixt.

På utbildningen läste han både hydralik, matematik, el, mekanik och administration. Sedan tillkom även kurser i projektering och planering. Men det bästa med utbildningen i Strömsund var ändå praktiken, tycker Fredrik Blixt.

-En tredjedel av utbildningen består av praktik. Det är så de flesta får jobb efter skolan. Nästan alla i min klass fick sina första jobb via praktikplatsen, säger Fredrik Blixt.

I dag rycker han och hans serviceteam ut om något går sönder.

-Om allt är som det ska är det bara att övervaka och vara beredd, och sedan sköter vi ju också den periodiska servicen när det är dags, säger Fredrik Blixt.

Därför ger han också rådet till dem som själva ska göra praktik att välja stora parker, om de har möjlighet till det.

-Vi kan ju inte skapa fel på turbinerna, men på de större parkerna finns det alltid jobb att utföra, säger Fredrik Blixt.

Skribent: Annika Nilsson, Energimyndigheten
Senast ändrad: 2018-05-28